, der er forbudt nu på nogle steder, eller kun tilgængelige for at lave dine køb i en uhyrlig præmie, de milliarder af “T-shirt”, der anvendes hvert år, præsenterer et alvorligt affald Ledelsesproblem. Uanset om de blæser over landskabet som syntetiske tumbleweeds, flydende i havet som ersatz vandmænd eller tilstopning af kommunale affaldsstrømme, kan man finde en måde at håndtere dem virkelig gøre en forskel. Og at finde en fejl, der spiser polyethylen og Poops-frostvæske, kan være et fantastisk første skridt i Bioremediering af rodet.

Som med mange videnskabelige opdagelser kan læring om de hjælpsomme og uventede spisepraksis i larverstadiet af den større voksmoth Galleria Mellonella blive kalket op til serendipity. Det begyndte, da Biochemist [Federica Bertocchini] rydde en voks motontinfektion fra hendes bikube. Hun lagde de bierwax-kærlige skadedyr i en plastikpose, senere at finde de havde tygget deres vej ud. Fascineret, hun og [Paolo Bombelli] løb nogle eksperimenter ved hjælp af bugs. De viste, at mekanismen ikke kun var mekanisk, og at ormene fordøjede polyethylen, til melodien på 92 mg forbruges til 100 orme om 12 timer. Det er omkring 1.000 gange hurtigere end bioremediering med bakterier.

Desuden udskiller fejlen ethylenglycol, et nyttigt industriel kemikalie, i processen. Endelig for at se, om processen kan skala, viste forskerne, at et homogenat af voks møllarver kunne fordøje PE-ark. Dette kan resultere i en industriel proces, hvis de involverede enzymer kan isoleres og konstrueres. Brevet, der beskriver processen, er en fascinerende læsning.

Mens denne må ikke en klassisk hackisk måde at håndtere plastikgenvinding, er potentialet for denne metode enormt. Vi ser frem til at se, hvor det går.

[Billeder: César Hernández / Csic]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *